Nieuwe testvormen door digitale diagnostiek

Als psycholoog kunt u tegenwoordig nauwelijks meer om digitale diagnostiek heen. Digitaal testen lijkt pen-en-papier testen steeds meer te vervangen. In onze vorige blogbespraken we al dat digitaal psychologisch onderzoek een hoger rendement kan opleveren door meer effectiviteit van testen. Daarnaast maakt digitaal testen een heel scala aan nieuwe testvormen mogelijk. Zowel in de vorm van testpresentatie als in de itemselectie. De belangrijkste nieuwe testvormen zetten we even op een rij.

Audio en video
Het computerscherm leent zich voor presentatievormen van items, die overstijgend zijn aan de mogelijkheden van pen-en-papier. Audio- en videomateriaal is daar een goed voorbeeld van. Er bestaan daarnaast testen met tachistoscopische presentatie, waarbij een beeld een fractie van een seconde getoond wordt. De cliënt krijgt  vervolgens de vraag wat hij heeft gezien. Maar denk ook aan objecten die over het scherm bewegen, tracking taken en het gebruik van touchscreen.

Item poolingdigitale diagnostiek testvormen psychologischtesten.nl
Een ander voordeel van digitaal testen ligt in het zogenaamde item pooling. Een test wordt samengesteld door gerandomiseerde items uit een grote pool te halen, om daarmee de kans op een ‘test bias’ te verminderen. De test heeft dan elke keer een andere samenstelling van items en itemvolgorde, maar de totale zwaarte van de test blijft hetzelfde. De computer doet deze randomisatie in een fractie van een seconde.

Adaptief testen
Bij computertesten is ook adaptief testen mogelijk. Bij een adaptieve test worden testitems pas tijdens de afname geselecteerd, elke keer op basis van het geschatte niveau na een gegeven antwoord. De computer is in staat om items te presenteren, de antwoorden erop te evalueren en op grond van het antwoord een nieuw item te selecteren. Zodra de computer met een zekere betrouwbaarheid het niveau van de testpersoon heeft vastgesteld wordt de test beëindigd. Adaptief testen is beslist in opkomst.

Precieze metingen
Digitaal testen levert zeer nauwkeurige metingen, soms tot op de milliseconde. Dit kan bij verschillende onderzoeken van (grote) meerwaarde zijn. Denk bijvoorbeeld aan reactiesnelheid bij neurologische aandoeningen Een handgeklokte tijd is dan eigenlijk niet toereikend.

Whitepaper 10 redenen waarom je niet meer om digitale diagnostiek heen kunt

 

In ons whitepaper belichten we 10 argumenten waarom u als psycholoog niet meer om digitale diagnostiek heen kunt. Hierin bespreken we onder andere waarom digitaal testen de kwaliteit van uw testafname naar een hoger niveau brengt en waarom de rol van de psycholoog alleen maar groter wordt door de inzet van digitale diagnostiek.

 

Whitepaper downloaden

Uw naam (verplicht)

Organisatie

Uw e-mail (verplicht)

Uw telefoonnummer

Hou mij op de hoogte van innovaties, trends en ontwikkelingen.

Labels:, , , ,

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter