Uitgebreider testen door digitale diagnostiek

Digitale diagnostiek kent vele voordelen die met pen-en-papier testen niet te behalen zijn. Zo ook de mogelijkheid van speciale response panels.

Vorige week bespraken we de voordelen van meertaligheid van testen, deze week gaan we in ons blog dieper in op de inzet van de computer bij psychodiagnostiek. Het gebruik van de computer biedt de mogelijkheid van speciale response panels. Deze worden aangesloten op de USB poort van een computer. Het gebruik van de response panels vergroot de testmogelijkheden. Ook testen met een meer fysieke component komen hiermee binnen bereik.

De meest gebruikte response panels hebben knoppen met verschillende kleuren, voor hoge en lage tonen, joysticks en een aansluiting voor voetpedalen. Deze bijzondere kenmerken maken het mogelijk dat testen complexer en gevarieerder kunnen worden ontworpen. U kunt bijvoorbeeld de testpersoon laten reageren op combinaties van verschillende kleuren en in hoogte variërende geluiden, gepresenteerd in wisselende volgorde. Dat is iets wat met pen-en-papier niet mogelijk is. Een ander voorbeeld van een response device is een panel waarmee je iemands fijne motoriek kan meten. Bijvoorbeeld door iemand een dun pennetje door een smalle goot te laten bewegen, zonder dat de wanden mogen worden geraakt. Of iemand zo snel mogelijk met een pennetje op een ondergrond te laten tikken (tapping).

Ook behoort het meten van de maximale kijkhoek tot de nieuwe testmogelijkheden. Op het computerscherm wordt dan een tweetal horizontale lichtbalken geplaatst. De testpersoon voert vervolgens een trackingtaak op het scherm waar alle aandacht voor nodig is. Op de lichtbalken worden verticale lijntjes geprojecteerd, steeds verder naar achter. Het systeem meet tot hoever iemand deze lijntjes nog waarneemt, terwijl hij of zij op het scherm met de trackingtaak bezig is. Hiermee wordt de maximale kijkhoek gemeten.

Natuurlijk is het niet onmogelijk om zonder de computer fysieke taken te testen en te meten. Echter, de inzet van computer in combinatie met response devices maakt meer mogelijk. Bovendien heeft het als grote voordeel dat met de milliseconde nauwkeurigheid gemeten wordt. En dat àlles wordt gemeten, elke reactie, beweging of zet. Iets wat zonder deze hardware onhaalbaar is. Wilt u meer weten over deze mogelijkheden, dan kunt u contact met ons opnemen om een demo aan te vragen.

In ons whitepaper belichten we 10 redenen waarom u als psycholoog niet meer om digitale diagnostiek heen kunt. Hierin bespreken we onder andere waarom digitaal testen de kwaliteit van uw testafname naar een hoger niveau brengt en waarom de rol van de psycholoog júist groter wordt door de inzet van digitale diagnostiek.

Whitepaper downloaden

Uw naam (verplicht)

Organisatie

Uw e-mail (verplicht)

Uw telefoonnummer

Hou mij op de hoogte van innovaties, trends en ontwikkelingen.

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter